Concert

Stageband Jazz Orchestra is het beste wat de jazz te bieden heeft in Noord Nederland. Het orkest bestaat al 40 jaar, en is voornamelijk samengesteld uit jazz professionals en aankomend talent. De band won ongeveer alle prijzen die er te winnen zijn in hun genre, en manifesteert zich de laatste jaren steeds meer als initiator van hoogstaande, innoverende en spannende projecten. De topmusici vragen steeds om nieuwe uitdagingen, en vernieuwende muziek. Door de inzet en ambitie van het hele orkest resulteert dat in zeer hoogwaardige concerten en cd-registraties.

 

Voor het orkest bestaat geen compromis, desnoods met extra repetities en veel studie worden complexe muzikale structuren uitgevoerd op het allerhoogste niveau. Het orkest kenmerkt zich door een prachtige akoestische balans, waarin ieder instrument zijn eigen specifieke rol vervult. Door de hoge individuele kwaliteiten en de grote solistische kwaliteit van afzonderlijke top improvisatoren, levert het orkest ieder concert weer een heel nieuw muzikaal verhaal.

 

Vocal group Treats past qua inzet ambitie en kwaliteit als natuurlijk precies bij Stageband Jazz Orchestra. Door ook veel te repeteren, te bestaan uit het beste wat Noord Nederland heeft, en geen enkele concessie te doen aan kwaliteit onderscheidt dit moderne vocale jazzgezelschap zich keer op keer. De vaak complexe meerstemmige partijen worden door grote inzet soldaat gemaakt, om vervolgens als zeer natuurlijk klinkend te worden vertolkt tijdens concerten. Niemand hoeft te horen dat daar uren van studie aan vooraf zijn gegaan. Net als voor SJO, geldt dat schoonheid van muziek pas bij perfecte uitvoering wordt bereikt. Maar de interpretatie van de solistische partijen kenmerken zich door vrijheid en genialiteit, dat maakt de sound van dit kwartet internationaal.

 

De aankomende concertreeks is dan ook de apotheose van veel talent en individuele klasse gecombineerd met lange uren studie, vele sessies van samenspel, ten einde de complexe muziek zo perfect als mogelijk uit te voeren. Gaat dat dan niet ten koste van de spontaniteit en vrijheid die zo kenmerkend is voor jazzmuziek? Nee, want gecombineerd met individuele kwaliteit, spontaniteit en diepgang in de 90 minuten durende compositie waarin heel veel vrijheid voor de afzonderlijke muzikanten is opgenomen, resulteert dat er in dat alle concerten verschillend en uniek zullen zijn. Afhankelijk van de ambiance, het persoonlijke humeur en andere factoren zal ieder stukje muziek nieuw zijn en als nieuw klinken. Dat is het mooie en onderscheidende van jazzmuziek.